Lampwork. Jag började med att köpa handgjorda glaspärlor från USA, men lärde mig sedan att göra dem själv. Lampwork eller flamework är en av världens äldsta konsthant- verk som fortfarande existerar idag. Glaspärlornas historik är daterat ända tillbaks till Romartiden. Namnet kommer från att man förr smälte glas över oljelampans öppna låga vilket gav pärlorna dess namn. Idag har tekniken avancerat och man använder sig av gasbrännare. Man smälter glas från glasstavar i olika färger runt en metallstav som man snurrar över den öppna lågan och formar glaset till en pärla. Att tillverka glaspärlor på detta sätt innebär att varje pärla är unik, ingen pärla är lik en annan. Jag använder mig av Morettiglas från Murano i Italien. För att pärlorna inte ska spricka måste man ta bort de spänningar, som eventuellt finns i pärlan. Det gör man genom att pärlan placeras i en speciell ugn, denna process tar ca 8 timmar.  Det är en lust och skaparglädje i att tillverka glaspärlor. Lampwork är ett hantverk och ingen massproduktion. Glaspärlan är ett litet konstverk som man kan glädjas åt länge.

 

Jag jobbar också med glasfusing till smyckena. Då arbetar jag oftast med dichroiskt glas, ett mycket fascinerande glas, som skiftar färg beroende på hur mycket ljus som släpps igenom glaset. Glasets unika egenskaper ger klara och skarpa färger som varierar i regnbågens alla nyanser.

 

Att designa ett smycke kan ta lång tid. Jag sätter ihop, plockar isär och sätter ihop igen, tills jag har fått ett smycke som jag tycker om. Det är alltid svårt att skiljas från ett smycke. Jag gör aldrig två lika smycken.

 

Länkar till smyckesgalleri:

 

 

F240 – Version 2

Hängen

Armband

DSC_0697

Örhänge

485 DSC_0863

Halsband

R017

Ringar