DSC_1812
DSC_1818
DSC_1809

JAG HAR INGEN LJUSSTÖPNING I ÅR

Att stöpa ljus är mycket rofullt. Man ser hur ljusen växer och man känner en tillfredsställelse, som är svår att förklara. Jag stöper ljus i olika utförande – både traditionella grenljus, raka ljus, ljuskronor men även ljus med lite speciell design. Varje ljus formas för hand antingen med enbart vekgarn eller genom att använda ett ståltråds- nät som stomme. Med denna stomme kan jag även designa mina ljuskronor till lite mer avancerade ”kronor”. Jag har två stora stöp- kärl och ett smältkärl för ljusmassan. Allt sker för hand, som det alltid gjort. Jag blandar själva ljusmassan, en mix av stearin och paraffin, inga andra tillsatser. Jag använder olika tjocklekar på vekarna, veken måste matcha tjockleken på färdigt ljus för att brinna fint. De färdiga ljusen har en yta, som är len som siden eller sammet och de är väldig fina att se på. De brinner länge med en hög och klar låga och rinner inte vid normalt användande.

 

För att gå en ljusstöpningskurs behöver du inte ha några förkunskaper.

 

Du väljer själv vilken typ av ljus och hur mycket du vill stöpa. Du kan stöpa enkla raka ljus med olika diametrar som passar till dina ljusstakar eller olika grenljus, allt från det lilla bulljuset till det magnifika 7-armade gren-ljuset. Förutom vanliga enkelljus och grenljus, kan du prova på att stöpa fina ljuskronor som har en stomme av ståltrådsnät är vekarna knyts fast. Under rubriken  LJUS  visar jag de ljus som du kan stöpa.

 

Du är välkommen att stöpa själv eller om ni är några stycken som vill ha en trevlig dag/kväll och stöpa ljus tillsammans. Jag tar emot max 8 deltagare vid varje tillfälle. Vi håller på tills vi är klara, men räkna med 4-6 timmar.

 

Om du är intresserad av att stöpa ljus kontakta då mig på e-mail:  gunnel@ateljegunnel.se  eller mobil:  070-934 97 45

 

DSC_0029